dag Sinterklaas… en hoe nu verder?

De mijter weer voor een jaar op de plank. Ieder jaar wordt Sinterklaas met veel onthaal ontvangen. Duizenden kinderen op honderden kades en duizenden ouders die het spel meespelen. En op 7 december is er weinig meer dat aan SInterklaas herinnert. Het kerstfeest gloort. Tijd om tijd te nemen voor een review van het afgelopen jaar en een preview op volgend jaar.

De weken voor kerst zijn bijzonder goed om eens terug en vooruit te kijken. Wat heb je dit jaar gekregen? Wat wil je dit jaar achter je laten ? Wat wil je meenemen naar volgend jaar? Alles in de natuur voltrekt zich cyclisch. Adem in, adem uit. Gisteravond weer naar Groundhog Day gekeken. Een briljante film waarin alle dagen hetzelfde zijn en het niets uitmaakt wat je doet of laat. Totdat je het in de gaten krijgt… De fase van overconsumptie en roekeloosheid, het idee almachtig te zijn. Gevolgd door de fase van onverschilligheid en niet langer te willen leven. En als dat onmogelijk blijkt te zijn, tenslotte de fase van acceptatie en dienstbaarheid. Het stuk voor stuk doorleven van alle verlangens. Uiteindelijk het bevrijdende “I am happy were I am now”. Het moment van overgave. Niets hoeft meer en tegelijkertijd is er een volkomen betrokkenheid bij het leven zelf.

Review, preview en loslaten…. Volgens de “Wet van SInterklaas” zijn alle resultaten ooit een keer begonnen met een verlangen. Voor mij is dit het moment om tijd te nemen voor vragen als:

•                Hoe zien mijn omstandigheden er nu uit?

•                Wat vraagt mijn aandacht?

•                In hoeverre kan ik het opbrengen om die aandacht ook te geven?

•                Wat stel ik uit of vermijd ik?

•                Als ik 2010 over zou moeten doen, wat zou ik dan anders hebben gedaan?

•                Wat wil ik meenemen naar volgend jaar?

•                Wat wil ik achterlaten in dit jaar?

Kortom een prima tijd om te onderzoeken wat voor mij nu bruikbaar is en wat niet meer. Om afscheid te nemen van het een en ander waardoor ik ruimte creëer voor iets nieuws. De natuur heeft immers een hekel aan vacuüm. Voordenken over hoe ik welke verlangens wil vervullen  en regelmatig de stilte en rust opzoeken, zodat de beelden kunnen komen hoe volgend jaar er voor mij uit kan zien.

Met andere woorden. Het kan zijn dat je van Sinterklaas cadeaus hebt gekregen die je niet wilde. Onder in de kast gooien heeft niet zoveel zin omdat je ze dan toch weer een keer tegen komt. Ruim ze op en creëer zo ruimte voor iets nieuws. Ga voordenken over hoe je die ruimte ingevuld wilt hebben en wat je wel van Sinterklaas wilt hebben. Besef dat alleen de namaak-sinterklaas een mijter, staf en habijt draagt. Echte sinterklazen zijn niet vermomd en geven met plezier waar ze genoeg van hebben. Je hoeft het ze alleen maar duidelijk te vragen…

Plaats een reactie

Call Now Button