Herken Jezelf

Ach, Het Is Maar Gedrag…

Welke van deze reacties is karakteristiek voor jou?

 •  “Onbegrijpelijk dat mensen niet nadenken voordat ze iets doen!”
 • “Ik vind het moeilijk om neen te zeggen als mensen een beroep op mij doen”
 • “Een beetje vals spelen is niet erg als het resultaat maar goed is”
 • “Niemand zal ooit begrijpen hoe ik echt in elkaar zit”
 • “Storend, al die mensen die maar wat roepen zonder zich er echt in verdiept te hebben”
 • “Wat zouden anderen er wel niet van denken?”
 • “Waarom doen mensen overal zo moeilijk over”
 • “Als mensen nou gewoon zouden doen wat ik zeg, gaat het een stuk gemakkelijker”
 • “Ik zeg maar niks – ze zullen ’t wel beter weten dan ik”

Op zoek naar het gouden ei van gedrag en communicatie? In dagdelen leer je je omgang met je zelf en al je relaties te doorzien en je relatie daarmee substantieel te verbeteren. Durf je die confrontatie aan…?

Wat je al wist:

Er zijn gebeurtenissen waar verschillende mensen verschillend op reageren. Wat de één leuk vindt, vindt een ander niet leuk.

Iedereen is bezig om te realiseren wat voor hem of haar belangrijk is. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen wijze.

En je ervaart waarschijnlijk ook dat je niet helemaal tevreden bent met de resultaten van je eigen handelen.

 

Wat je erbij leert:

Gedrag van mensen is meer voorspelbaar dan je denkt. Ieder mens heeft een karakterstructuur waardoor bepaald is wat ze prettig en onprettig vinden. Weten hoe je zelf in elkaar zit en begrijpen van de reacties van anderen, maakt de omgang met elkaar zoveel prettiger.

Het enneagram onderscheidt negen verschillende karakters, de enneatypen. Kennis van deze types geeft je inzicht in de drijfveren achter hun gedrag. Daarbij ook zicht op wat ieder type als onaangenaam ervaart en het voorspelbare stressgedrag. Je komt er dus achter wat jouw eigen drijfveren zijn, waardoor je inzicht krijgt in je (nu nog verborgen) talent en groeirichting.

Ieder type heeft eigenschappen. De omstandigheden waarin iemand zich bevindt zijn mede bepalend of die eigenschappen bruikbaar of dysfunctioneel zijn. Gedrag is op zich niet goed of slecht, wel bruikbaar of minder bruikbaar in verschillende omstandigheden. Effectieve inzet van verschillende karakters in verschillende fasen van een proces of project, geeft een bijzondere versnelling, minder stress en betere resultaten.

 1. Nou ken ik m’n enneatype. So what…?

Alles dat gebeurt kan als een proces worden gezien. Er blijkt een correlatie tussen het enneatype dat je karakter beschrijft en het procesmodel: de blinde vlekken. Op voorspelbare punten in het proces doe je iets anders dan je denkt dat je doet, waardoor het resultaat van je inspanning kan tegenvallen. Je leert zicht te krijgen op je blinde vlekken en daarmee wat je wél kunt doen om te bereiken wat je wilt.

Dit aspect, het procesmodel, is een belangrijk onderscheid van de meeste, gangbare enneagram-trainingen en –adviezen. Die houden op bij het vaststellen van je enneatype. In deze cursus leer je daadwerkelijk je eigen gedrag en dat van anderen in kaart te brengen en bewust te kunnen bijstellen.

Kortom, deze cursus is de meest uitgebreide kennismaking met het enneagram, waarbij het geleerde direct in je dagelijkse leven toepasbaar is (waar anders, tenslotte!). Met als gevolg:

 • een beter begrip van de mensen om je heen
 • concreet richting aan je eigen ontplooiing kunnen geven
 • met meer plezier en resultaat de regie voeren over je leven.

De cursus wordt gegeven door Rob de Best, internationaal expert op het gebied van het enneagram. Hij ontwikkelde het procesmodel en vele andere toepassingen van het enneagram. Al bijna 20 jaar gebruikt hij het enneagram in de meest uiteenlopende toepassingen voor mens en bedrijf. Bijzonder is dat Rob het enneagram door en door heeft leren kennen vanuit zowel de traditie waar dit symbool haar oorsprong heeft (de Vierde Weg) als vanuit de moderne toepassing als karakterbeschrijvend model. Als geen ander is hij in staat  gebleken om deze kennis vanuit twee verschillende gezichtspunten te integreren en te kneden naar praktische oplossingen voor mens in beweging.

Rob de Best (1959) is praktiserend filosoof, auteur, coach, docent  en organisatie-adviseur. Zijn meest bekende boek: “Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders – De Wet van Sinterklaas” (2009)

Het enneagram is – naar de oorspronkelijke definitie – een symbolische weergave van een geheel, ieder geheel. De wetmatigheden die door het symbool worden weergegeven zijn overal in terug te vinden. De kennis welke in dit model ligt besloten komt overeen met ons ‘oerweten’, waardoor de cursus een hoog “O, ja natuurlijk!”-gehalte heeft. Of zoals een briljante voetballer het verwoordde “Als je het ziet, dan snap je het” en Rob de Best aanvulde met “en als je het snapt, kun je het altijd”.

Kun je nu niet en/of wil je dergelijke sessie met je team doen zodat iedereen van elkaar weet ‘hoe ze erin zitten’ en  ‘hoe ze tegen de dingen aankijken’? Bel Rob dan rechtstreeks om de agenda’s af te stemmen op 0653 266 360 of mail naar robdebest@mac.com

Call Now Button