Alles is appeltaart

Het lekkerste stukje voor het laatst bewaard. Hoe groot de taart ook is, er is altijd een laatste stukje… Het begon met ‘gewone’ appeltaart. Abrikozenjam, amandelspijs en hazelnoten kwamen al snel in het basisrecept. De laatste innovatie is de toevoeging van Chinese 5-kruiden. Helemaal top! Appeltaart zoals appeltaart, volgens mij, hoort te zijn. Vanmorgen promoveerde ik het laatste stuk tot ontbijtvervanger. Ineens was daar het besef van de metafoor van appeltaart. Kosmische appeltaart. Als je appeltaart begrijpt, begrijp je het leven.

De metafoor van appeltaart ontwikkelde ik een kleine tien jaar geleden. Het was de uitkomst van een vergelijkende studie tussen het enneagram en astrologie. Twee eeuwenoude systemen, waarbij het ene systeem negen fasen kende en het andere twaalf. Iets in mij zei me dat deze twee systemen verschillende methoden zijn om hetzelfde te verklaren. Het lukte me uiteindelijk met behulp van… appeltaart. Sindsdien heeft ‘appeltaart’ me geholpen om snel en grondig inzicht te krijgen in processen. Bedrijfsprocessen, en zeker ook de processen die zich in mijzelf afspelen.

Ook de Wet van Sinterklaas, “Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders” is gebaseerd op het recept van deze ‘Kosmische Appeltaart’. Waarvan hier het recept:

1.     Verlangen                        Wat is het beeld van je verlangen, waar ga je voor?

2.     Onderzoek                        Wat heb je daar voor nodig en wie kan dat leveren?

3.     Input van buitenaf            De ingrediënten worden geleverd.

4.     Creëren                        Aan het werk! Schillen, kneden, kliederen.

5.     Transformatie            Wat je gekneed hebt, gaat de oven in.

6.     Feedback                        Het belletje van de oven gaat! Aangebrand, halfgaar of goed?

7.     Resultaat                        Het beeld van je verlangen is nu werkelijkheid geworden

8.     Toepassing                        Genieten! Is het wat je wilde? Voldoet het?

9.     Rust                                     De taart is op, de keuken schoon, het verlangen gestild.

Mentaal, fysiek, emotioneel. Denken in fase 1 en 2, doen in 4 en 5 en beleven in 7 en 8. De accentverschuivingen op 3, 6 en 9. Alles dat gebeurt, ieder proces, doorloopt deze fasen logisch en chronologisch. Zolang het leven ‘zijn gangetje’ gaat, zul je niet snel stilstaan bij deze wetmatigheden. Je bent immers tevreden.

Als je leven niet gaat zoals je wilt, betekent dit dat een proces ergens stagneert. Niet als vanzelfsprekend verder gaat. Je spant je wel in, maar je verlangen wordt niet gestild. Er is stress en onvrede in plaats van rust. Kijk dan eens in welke fase het proces stokt. Wat is er nodig om één stap verder te komen? Wie appeltaart begrijpt, begrijpt het leven.

Deze appeltaart zit vol met wijsheid. Een belangrijke les die ik hier voor mijzelf uit haalde wil ik graag met je delen. Ik had de neiging had om fase 8 en 9 over te slaan. Tijd om te genieten en tot rust te komen, nam ik nauwelijks. Er was immers nog heel veel te doen! Ik schoot van fase 7 steeds direct in fase 1. Vergat dus ook mijn waardering op te halen. Sindsdien plan ik momenten van genieten en rust en reflectie als eerste in mijn agenda.

De appeltaart is nu op. Hoe groot ik de taart ook maak, er is altijd een laatste hap. Mijn verlangen naar fysieke voeding was voldoende bevredigd. Het laatste stuk heb ik weggeven aan iemand die daar erg blij van werd. Het kunnen ervaren en delen in die blijdschap was het lekkerste laatste hapje…

Plaats een reactie

Call Now Button