Hoger EQ, hoe doe je dat?

De vicieuze cirkel waar je wel in zou willen zitten…

Dat mensen met een hogere Emotionele Intelligentie gelukkiger zijn, is bekend. Net zoals bekend is dat zij gemakkelijker bereiken wat ze willen. Dit is de vicieuze cirkel waar je wel graag in zou willen zitten: het vrijwel moeiteloos bereiken wat voor jou belangrijk is maakt je gelukkig en dat gevoel zorgt er weer voor dat je moeiteloos je volgende verlangen of wens kunt manifesteren.

Het goede nieuws is dat iemands Emotionele Intelligentie geen vaststaand gegeven is. De ervaring leert dat dit EQ, met niet eens zo heel veel moeite, te vergroten is. Het eerste succesje geeft dan al direct het juiste gevoel over het volgende succes. En zo voort en zo verder. Het vraagt echter wel een offer. De eerste stap op weg naar een grotere of hogere emotionele intelligentie bereik je door je negatieve emoties op te geven. Daar zit iets ironisch in want het offer dat nu van je gevraagd wordt had jij zelf of je omgeving toch al last van.

Het opgeven van je negatieve emoties lijkt eenvoudig maar er zit een addertje onder het gras. Het lastige is namelijk dat je emoties bijna 30.000 keer sneller zijn dan je gedachten. Het gevoel is er eerst en daarna komt pas het bewustzijn van dat gevoel. Dat wil zeggen… als dat bewustzijn al komt. Doorgaans laten we zo’n emotie z’n gang gaan waardoor die emotie ons doen en laten gaat bepalen. Iemand die bijvoorbeeld last heeft van zelfmedelijden zal er volkomen van overtuigd zijn dat hem of haar groot onrecht is aangedaan. Eenmaal daarvan overtuigd, is geen enkele vrijheid van handelen meer. Zodra een negatieve emotie een connectie heeft gemaakt met een mentale overtuiging, is er geen houden meer aan. De emotie neemt je leven over en zal het hele spel uit willen spelen, gelijk willen krijgen, bevestigd willen worden. Met het voorspelbare resultaat dat de eigenaar van die emotie nog meer omstandigheden creëert die het zelfmedelijden bevestigen. De Wet van Behoud van Ellende treedt in werking en deze is onverbiddelijk.

De kunst is dus om alert te zijn op het begin van zo’n negatieve emotie. Het begint meestal klein, maar het kan snel escaleren. Vaak steekt de eerste negatieve emotie de kop al op binnen een half uur na het wakker worden; als het al niet direct gebeurt als de wekker afloopt. Ergernis als de koffiebus leeg is en je een nieuw pak moet openmaken of als er iets anders mis gaat in je ochtendroutine. Gedachten over je agenda van vandaag en de items waar je tegen op ziet. Gedachten over belangrijke levensgebieden die wel beter kunnen, zoals gezondheid, financiële zekerheid, relaties en je eigen ontwikkeling. Zorgen over de toekomst. Grote kans dat je ‘favoriete’ negatieve emotie inmiddels deel is gaan uitmaken van je ochtendritueel. Met als gevolg dat je vandaag met dezelfde stemming de deur uit gaat als gisteren. Waardoor vandaag er dus ook zal uitzien als gisteren en morgen als vandaag.

Maar het begint altijd in het klein. Alsof de emotie ook eerst nog wakker moet worden. De kunst is nu juist dat je deze allereerste negatieve emotie, dit piepkleine ‘blehhgevoel’ van de dag geen enkele kans geeft om de zaak over te nemen. Hierdoor krijg je meer regie over je emoties waardoor je Emotionele Intelligentie weer vergroot wordt. Pure winst dus. Ongetwijfeld weet je al lang wat je favoriete negatieve emotie is. Hoe deze voelt, welke gedachten daarbij opgeroepen worden. Offer deze. Laat ‘m voorbij gaan, geloof niet alles wat je denkt en voelt. Je zult zien dat hierdoor je hele dag anders gaat lopen. Anders voelt. Alles begint met een besluit. Besluit dat vandaag een goede dag voor je wordt.

Als je niet precies weet wat jouw favoriete negatieve emotie is, kijk dan in deze – niet limitatieve – opsomming. Grote kans dat er een paar bij zitten die je wel kent:

· Jaloezie

· Verdachtmaking

· Afgunst

· Zelfmedelijden

· Wreedheid

· Kwaadaardigheid

· Bitterheid

· Lichtgeraaktheid

· Treuren

· Machtswellust

· Gierigheid

· Wantrouwen

· Cynisme

· Geweld

· Zelfbeklag

· Kritiek

· Kijfziek

· Zich zorgen maken

· Afkeer, walging

· Verwarring

· Zeuren

· Minachting

· Vernietigingsdrang

· Negativisme – het slechtste zien

· Tegendraadsheid

· Idee van falen, tekortschieten

· Minachting

· Zelfminachting

· Ruziezoekerij

· Wrok

· Haast, ongeduld

· Wanhoop

· Spijt

· Twijfel

· Kwade wil

· Onverschilligheid

· Angst, woede en stress terwijl er geen werkelijk levensgevaar is

Plaats een reactie

Call Now Button