vakantieperikelen 4/21 de telefoon-tip

De tip vooraf: laat je smartphone thuis. Neem desnoods een eenvoudige telefoon mee met alleen bel- en sms-functie.

Vakantie impliceert een verandering in je dagelijkse gewoonten en routines. Maak van die verandering gebruik om eens iets anders te doen dan regelmatig te controleren of er berichten of mailtjes zijn. Ook wetenschappers zijn het er over eens dat ‘continue bereikbaarheid’ stressverhogend werkt. Het zorgt voor een verhoogde waakzaamheid, zoals onze voorouders op de savanne alert moesten zijn voor gevaar. Met als gevolg dat het hele hormoonsysteem in werking is terwijl er – juist nu – helemaal niets van je gevraagd wordt.

Als je het moeilijk vindt om je smartphone uit te laten, vraag je dan eens af wat je nu werkelijk mist. Mail van het werk? Nee, want je hebt vakantie. Nieuwsberichten? Is het werkelijk interessant wat er in de wereld gebeurt? Over het algemeen is het geen ‘leuk’ nieuws. En, feitelijk is er ook nooit echt nieuws. Er zijn mensen die even belangrijk zijn omdat ze iets gedaan of nagelaten hebben waarvan andere mensen iets van ‘ohhh’ hebben. Maar het is nooit origineel. Alles waarmee iemand het nieuws kan halen is al eerder nieuws geweest en zal nog wel een keer nieuws worden. Tegen de tijd dat je terug bent, is het allemaal oud nieuws en halen weer andere mensen (even) de voorpagina. Niets nieuws.

Wat je nog meer zou kunnen missen zijn berichten op social media. Het is natuurlijk heel belangrijk om je eigen vakantiefoto’s er op te zetten en bijna net zo belangrijk om de vakantiefoto’s van anderen te zien. En om te kijken hoeveel likes het oplevert. Stop it! Alle mensen die niet met je op vakantie zijn, zijn nu even minder belangrijk dan de mensen waarmee je wel op vakantie bent. Vrijwel niemand is werkelijk geïnteresseerd in je vakantieplaatjes. En het is veel aardiger om met de mensen die wel willen weten wat je op vakantie hebt uitgespookt, na je vakantie een afspraak te maken en bij te praten. Niet digitaal, maar echt elkaar zien. Glaasje wijn, hapje eten en verhalen uitwisselen.

Als je echt bereikbaar moet zijn, dan kunnen mensen je bellen op de – voor het moment in ere herstelde – nokia 6110. Je weet wel, dat ding dat je de hele vakantie niet hoeft op te laden en nog best goed tegen stuiteren kan. De vele manieren om berichten te sturen hebben ervoor gezorgd dat de drempel om te bellen wat hoger is geworden. Maak daar slim gebruik van.

N.B. Voor slimmeriken: dit geldt natuurlijk ook voor je laptop en tablet…

Plaats een reactie

Call Now Button